ZUBNI IMPLANTATI

ŠTO SU ZUBNI IMPLANTATI?

Zubni implantate kakve danas poznajemo izumljeni su još davne 1952. godine. Danas se u stomatologiji smatraju standardom protetske nadoknade nedostajućih zuba. Zubni implantat kirurški je nadomjestak koji se postavlja u čeljusnu kost i dopušta mu da se stopi s kosti u rasponu od nekoliko mjeseci.

Zubni implantat djeluje kao zamjena za korijen zuba koji nedostaje. Zauzvrat, ovaj “umjetni korijen zuba” služi za držanje zamjenskog zuba ili mosta. Imati zubni implantat koji je srašten na čeljusnu kost najbliže je oponašanju prirodnog zuba jer stoji samostalno bez utjecaja na obližnje zube i ima veliku stabilnost. Većina zubnih implantata izrađena je od titana, što im omogućuje integraciju s kostima. Danas je stopa uspješnosti zubnih implantata blizu 98%.

Zašto bi Vam trebao zubni implantat?

Zubni implantati mogu se koristiti za zamjenu nedostajućeg jednog, nekoliko ili svih zuba. Cilj nadomještanja zuba u stomatologiji je vratiti funkciju kao i estetiku.

U slučaju nedostatka zuba, općenito postoje tri mogućnosti:

  • potpuna ili djelomična proteza,
  • fiksni zubni most (zacementiran) i
  • zubni implantat.

Proteze su pristupačnija opcija za zamjenu zuba, ali najmanje su poželjne zbog neugodnosti uklonjivog aparata u ustima.

Zubni most je bila češća restorativna opcija prije relativno nedavnog prelaska na liječenje zubnim implantatom. Glavni nedostatak mostova je ovisnost o postojećim prirodnim zubima za potporu te nužno brušenje zuba koji će „nositi most“.
Implantati su oslonjeni samo na kosti i ne utječu na okolne prirodne zube. Odluka o odabiru opcije ovisi o mnogim čimbenicima koji mogu biti:

  • mjesto nestalog zuba ili zubi,
  • količina i kvaliteta čeljusne kosti na koju se postavlja zubni implantat,
  • zdravlje pacijenta,
  • trošak i
  • preferencija pacijenta.

Oralni kirurg, odnosno stomatolog pregledava područje koje treba razmotriti za zubni implantat i klinički procjenjuje je li pacijent dobar kandidat za zubni implantat.

Odabir zubnog implantata za zamjenu zuba ima velike prednosti u odnosu na ostale mogućnosti. Zubni su implantati konzervativni jer se nedostajući zubi mogu nadomjestiti bez utjecaja ili promjene susjednih zuba. Nadalje, budući da se zubni implantati integriraju u strukturu kostiju, vrlo su stabilni i mogu imati izgled i dojam vlastitih prirodnih zuba.

Jesu li implantati za svakoga?

Ugradnja implantata ne preporučuje se prije završetka rasta i razvoja čeljusnih kostiju, no gornja dobna granica za ugradnju ne postoji.

Ne preporučuju se u slučaju različitih bolesti kao uznapredovala osteporoza, nekontrolirani dijabetes i nekih ozbiljnih kroničnih bolesti srca, bubrega, psihoza, itd..

U slučaju da je nedovoljno koštane mase moguće je obnoviti koštanu masu prije ugradnje implantata.

Cijena zubnih implantata?

Cijena nadomještanja zuba ugradnjom implantata uvelike ovisi o nekoliko faktora koji uključuju broj zuba koje nadomještamo i broj implantata potrebnih za podržavanje novih zuba. Dodatne procedure mogu biti potrebne prije ugradnje samih implantata da se osigura dugotrajnost protetskog riješenja i ugrađenih implantata.

Uobičajeno, kirurški dio se naplaćuje odvojeno od protetskog dijela zbog velikog broja protetskih mogućnosti za koje se pacijent može odlučiti.

Nakon detaljnog dijagnostičkog pregleda, stomatolog će Vam preporučiti tretman koji je najbolji za Vas.

Koji je tijek postupka ugradnje implantata?

Postupak se najčešće provodi u dva koraka.

Implantat se ugradi u prvoj posjeti, zaštiti pokrovnim vijkom i prekrije sluznicom.

Nakon perioda cijeljenja koji obično traje 3 – 6 mjeseci, odnosno 6 – 9 mjeseci ako je prilikom ugradnje implantata rađena sinus lift operacija (u gornjoj čeljusti), otvara se sluznica i implantat i na implantat se stavljaju elementi preko kojih se pozicija implantata u ustima prenosi u sadreni model za tehničara.

Je li operacija ugradnje implantata bolna?

Operacija zubnog implantata obično se izvodi pod lokalnim anestetikom, pa se tijekom postupka ne smije osjećati bol. Nakon što lokalni anestetik prestane djelovati, neugodnost nakon operacije varirat će ovisno o pojedinačnom slučaju.

Međutim, općenito će većina ljudi nakon zahvata osjetiti nelagodu sličnu vađenju zuba.

Obloga hladnog leda stavlja se na kožu preko područja operacije odmah nakon tretmana kako bi se smanjilo oticanje.

Ta se bol obično može riješiti lijekovima protiv bolova koji se prodaju bez recepta.

Invazivnija operacija može zahtijevati jače lijekove protiv bolova na recept i više vremena za oporavak.

Osim lijekova protiv bolova, sljedećih nekoliko tjedana mogu biti potrebni antibiotici i specijalizirane vodice za ispiranje usne šupljine kako bi se podržalo zacjeljivanje područja.

ŠtO je sa implantatima kada nedostaje kosti?

Današnja tehnologija omogućava nam da gubitak kosti, koji se javlja zbog parodontnog oboljenja, nakon vađenja zuba ili upalnog procesa, nadoknadimo.

Ukoliko kost nije dostatna za ugradnju implantata, neophodno je pristupiti augmentaciji kosti tj. nadograđivanju i kreiranju kosti presađivanjem vlastite ili korištenjem umjetne kosti. Taj se kirurški zahvat izvodi ukoliko ne postoji potrebna širina ili visina čeljusne kosti. Zahvat je moguće napraviti u obje čeljusti, ako za to postoje minimalne osnove pacijentove kosti. Ovisno o situaciji, ponekad se implantati ugrađuju istovremeno kad se vrši augmentacija, dok je kod težih slučajeva neophodno najprije izvesti augmentaciju kosti, a implantate ugraditi tek nakon neophodnog vremena zarastanja.

Jesu li moguće komplikacije?

Komplikacije su veoma rijetke. Moguće su infekcije u slučaju loše oralne higijene, odmah nakon zahvata ili kasnije. Moguće je da tijelo odbaci implantate, što je vrlo rijetka pojava. Uspjeh zahvata je kod pušača smanjen za 10%.

Pojava slična parodontozi može se javiti i kod implantata te u tom slučaju govorimo o periimplantitisu, odnosno upali mekih pa onda i tvrdih tkiva oko implantata.