ZUBNE PROTEZE

Proteze mobilne su stomatološke naprave kojima se nadomještaju nedostajući zubi. Često su izrađene od akrilata uz postojanje metalnih elemenata. Mogu se koristiti u slučaju nedostatka jednog zuba, nekoliko ili pak svih zuba.

Pravilno izrađene i postavljene proteze imaju brojne prednosti, uključujući poboljšanje govora, prehrambenih sposobnosti i vašeg samopouzdanja. Također čuvaju i stabiliziraju preostale zube te daju potporu čeljusnim kostima održavajući profil lica.

Vrste proteza

Najčešće korištene proteze su djelomične i potpune (pune) proteze.

Vrsta proteze odabire se ovisno o nedostatku zuba u usnoj šupljini, a „umjetni“ zubi u protezi odabiru se prema postojećim prirodnim zubima po boji, veličini i obliku.

Djelomične proteze

Djelomične proteze koriste se u slučaju djelomičnog postojanja zdravih zuba u usnoj šupljini. Ležište proteze koje naliježe na zubno meso izrađeno je u boji zubnoga mesa, na njega dodaju zubi koji nedostaju te metalni elementi kojima je proteza pričvršćena na zube.

Potpune (pune) proteze

Potpune proteze koriste se u slučaju nedostatka svih zuba, što se može dogoditi zbog ozljede, infekcije, uznapredovalog parodontitisa ili drugog zdravstvenog stanja. Zubno meso u čeljusti kojoj zubi nedostaju potpuno je prekriveno ležištem proteze s odabranim „umjetnim“ zubima.