ZUBNE KRUNICE

Zubne krunice ili popularno nazvane „navlake“  nadoknađuju i poput kapice zaštićuju prethodno oštećeni zub obuhvaćajući sve njegove plohe. Ukoliko je vidljivi dio zuba oštećen zbog opsežnog karijesa ili traume, prekriven je velikim ispunom (plombom) ili se jednostavno bojom i oblikom ne uklapa uz preostale zube preporučljiva je izrada zubne krunice.

Vrste zubnih krunica

Vrste krunica razlikuju se po vrsti materijala od kojeg su izrađene te prema trajnosti.

Najčešći materijali za izradu krunica su metalna legura i keramika. Stoga najčešće korištene krunice su metal-keramičke, odnosno krunice s metalnom osnovom s vanjskim keramičkim pokrovom u boji zuba ili pak one potpuno keramičke kojima se može postići bolji estetski učinak, ali su cjenovno skuplje od prethodno navedenih, metal-keramičkih krunica.

Prema trajnosti krunice se dijele na privremene i trajne. Privremene, ako što i sam njihov naziv kaže, privremeno su rješenje te se na privremenim cementom (ljepilom) cementiraju na zube neposredno nakon brušenja zuba. Svrha im je zaštita obrušenog zuba i prilagodba zubnog mesa za buduću krunicu.

Trajne pak krunice su krunice u pravom smislu riječi, odnosno fiksni nadomjestak koji se trajno cementira na obrušeni zub.

Postupak izrade zubne krunice

Za izradu tradicionalne krunice bit će potrebna dva do tri posjeta stomatološkoj ordinaciji.

U prvoj posjeti stomatolog će uzeti početni otisak zuba te pod lokalnom anestezijom obrusiti zub koji će se nadomjestiti krunicom. Ukoliko će to uvjeti dopuštati uzima se i otisak obrušenog zuba prema kojem će dentalni tehničar u laboratoriju izraditi krunicu. Nakon brušenja stomatolog na obrušeni zub cementira privremenu krunicu.

Potom se otisak šalje u laboratorij te je nakon određenog vremena krunica spremna za trajno cementiranje na zub.

Što je zubni most?

Ako Vam nedostaje jedan ili više zuba, stomatolog može zatvoriti – ili premostiti – praznine u Vašem osmijehu zubnim mostovima. Zubni most je fiksni nadomjestak koji se drži na svom mjestu pomoću nosača na obje strane bezubog prostora i na taj način stvara puni zubni niz.

Mostovi se izrađuju od jednakih materijala i jednakom tehnikom kao i zubne krunice.