USLUGE

PROZIRNE UDLAGE

Prozirne udlage su moderno rješenje za ispravljanje zubi bez bravica i žice. Prozirna, glatka i izdržljiva plastika prilagođena je obliku gotovo nevidljivih alignera koji se stavljaju preko zubi. Svaka dva tjedna zamjenjujete aligner novim setom koji polako ispravlja zube u željeni položaj.

USLUGE

PROZIRNE UDLAGE

Prozirne udlage su moderno rješenje za ispravljanje zubi bez bravica i žice. Prozirna, glatka i izdržljiva plastika prilagođena je obliku gotovo nevidljivih alignera koji se stavljaju preko zubi. Svaka dva tjedna zamjenjujete aligner novim setom koji polako ispravlja zube u željeni položaj.

Kako započeti?

Prvi korak je osigurati da su prozirne udlage prava stvar za vas. U većini slučajeva, funkcioniraju jednako dobro kao i klasični ortodontski aparatić, ali za ozbiljno ispravljanje, klasični ortodontski aparatić još uvijek može biti bolja opcija.

Na početku terapije prozirnim udlagama, prvi korak uključuje zakazivanje konzultacija s ortodontom. Ovaj početni pregled je ključan jer omogućuje našem timu da temeljito pregleda pacijentove zube i odredi najbolji način djelovanja. Tijekom ovog pregleda ortodont može uzeti otiske ili digitalno skenirati Vaša usta kako bi se dobio detaljan 3D model. Ovaj model služi kao temelj za izradu prilagođenog plana liječenja i izradu prozirnih udlaga.

Nakon što je plan liječenja pripremljen, dobit ćete prvi set prozirnih udlaga. Ove udlage posebno su dizajnirane da tijesno prijanjaju uz Vaše zube i postepeno ih pomiču u željeni položaj. Obično se svaki set udlaga nosi otprilike dva tjedna prije nego što se prijeđe na sljedeći set. Za pacijenta je ključno da se pažljivo pridržava uputa ortodonta i nosi udlage preporučeno vrijeme svaki dan. Ova dosljednost osigurava da se zubi dosljedno vode prema svom idealnom poravnanju, što rezultira ravnijim osmijehom tijekom vremena.

Kako se prozirne udlage koriste?

Prozirne udlage nosite 22 sata dnevno, uključujući i noću. Navedeni tretman može se završiti za samo 20 tjedana za mnoge pacijente. Skidate ih samo tijekom jela i čišćenja zubi. Budući da uklanjate aparatić, možete nastaviti jesti ono što želite, uz samo nekoliko iznimaka. Pojedina hrana ili piće može uzrokovati promjenu boje udlage (kava i slično). Da biste to izbjegli, redovito čistite zube i udlage i ograničite potrošnju kave, cigareta i ostalog što može promijeniti boju udlaga. Posjet našoj ordinaciji treba planirati svakih 4-6 tjedana kako bi se pregledao Vaš napredak i napravile promjene ako je to potrebno.

Jedna od prednosti prozirnih udlaga je što ih možete ukloniti za vrijeme čišćenja. Ne zaboravite svakodnevno čistiti zube koncem i četkicom kako biste izbjegli stvaranje karijesa.

Jesu li prozirne udlage bolje od tradicionalnih aparatića?

Prozirne udlage su gotovo nevidljive – za razliku od klasičnih ortodontskih aparatića. Prozirne udlage su udobne – dok prozirne udlage isprva mogu izazvati blagu nelagodu, većina pacijenata smatra da ih je mnogo udobnije nositi od tradicionalnih bravica koje mogu uzrokovati ogrebotine i jedenje učiniti bolnim. Udlage možete skinuti – Činjenica da aligner možete skinuti za vrijeme obroka i posjete stomatologu je još jedan veliki razlog zašto ga pacijenti izabiru u odnosu na tradicionalne bravice.

S druge strane, postoji nekoliko razloga zbog kojih bi tradicionalni aparatić mogao biti bolja opcija za Vas. Pri ovoj odluci će Vam pomoći naša dr. Ana Parčina, specijalistica ortodoncije. Klasične ortodontske bravice su pristupačne – terapija alignerima je obično skuplja od terapije klasičnim bravica. Neki tretmani zahtijevaju klasični ortodontski aparatić – prozirne udlage dobro funkcioniraju za mnoge pacijente, ali kod težih anomalija, klasični ortodontski aparatić je jedino rješenje.

Mogu li se prebaciti na prozirne udlage sa tradicionalnih bravica?

Da, možete se prebaciti na prozirne udlage s tradicionalnih bravica, ali prije nego donesete odluku, posavjetujte se našim timom kako biste odredili najbolji plan liječenja za Vas. Budući da je terapija alignerima zaseban plan liječenja, troškovi zamjene liječenja će biti veći.

Tko može nositi prozirne udlage?

Bez obzira na godine, ako su zubi potpuno izrasli, prozirne udlage su opcija.

Za nuspojave i alergijske reakcije, molimo posavjetujte se s našom dr. Anom Parčinom.

Budite u toku s našim novostima. Prijavite se na newsletter.

Koristit ćemo Vašu email adresu samo za slanje newslettera. Pročitajte Pravila Privatnosti.