USLUGE

Ortodontski mini-implantati (TAD)

U nekim slučajevima samo tradicionalne proteze možda neće biti dovoljne za postizanje željenih rezultata, osobito kada se radi o ozbiljnim problemima sa zagrizom ili složenim pokretima zuba. Tu na scenu stupaju mini-implantati, poznati i kao uređaji za privremeno sidrenje (TAD).

USLUGE

Ortodontski mini-implantati (TAD)

U nekim slučajevima samo tradicionalne proteze možda neće biti dovoljne za postizanje željenih rezultata, osobito kada se radi o ozbiljnim problemima sa zagrizom ili složenim pokretima zuba. Tu na scenu stupaju mini-implantati, poznati i kao uređaji za privremeno sidrenje (TAD).

Što su mini-implantati (TAD)?

Miniimplantati su mali uređaji nalik vijcima izrađeni od biokompatibilne legure titana. Obično su promjera 1,2 do 2,3 mm i duljine 6 do 12 mm. Za razliku od zubnih implantata koji se koriste za nadoknadu zuba koji nedostaju, mini implantati su dizajnirani da budu privremeni i uklanjaju se nakon što se postigne željeno pomicanje zuba.

Kako rade mini implantati?

Miniimplantati djeluju kao stabilne sidrišne točke u čeljusnoj kosti, omogućujući vašem ortodontu primjenu preciznih sila za pomicanje zuba na načine koji možda nisu mogući samo s tradicionalnim aparatićima. Pažljivo se umeću između korijena zuba ili na drugim strateškim mjestima, poput nepca. Jednom kada se postave na mjesto, mini-implantati se povezuju s vašim aparatićem pomoću elastičnih traka ili malih opruga, pružajući potrebno učvršćenje za složene pokrete zuba.

Prednosti mini-implantata

Mini implantati nude nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalne ortodontske metode:

  1. Proširene mogućnosti liječenja: Miniimplantati omogućuju ortodontima liječenje ozbiljnih problema sa zagrizom i složenih slučajeva koji su možda prethodno zahtijevali operaciju čeljusti.
  2. Precizno pomicanje zuba: osiguravajući stabilno učvršćenje, mini implantati omogućuju kontroliranije i učinkovitije pomicanje zuba, potencijalno skraćujući vrijeme liječenja.
  3. Minimalna nelagoda: postavljanje i uklanjanje mini-implantata minimalno je invazivan postupak koji kod većine pacijenata uzrokuje malo ili nimalo neugode.

Proces postavljanja mini implantata

Ugradnja mini implantata je brz i jednostavan zahvat koji se izvodi u našoj ordinaciji. Vaš će ortodont pažljivo isplanirati idealno mjesto za ugradnju miniimplantata koristeći digitalnu sliku i 3D modele vaših zubi i čeljusti. Lokalni anestetik koristi se za umrtvljivanje područja, a mini implantat se nježno umeće kroz tkivo desni u čeljusnu kost. Većina pacijenata osjeća minimalnu nelagodu tijekom i nakon zahvata.

Briga za vaše mini-implantate

Održavanje dobre oralne higijene ključno je kada imate mini implantate. Osim četkanja i čišćenja zuba koncem kao i obično, morat ćete nježno očistiti oko miniimplantata pomoću male četkice za zube s mekim vlaknima umočene u antiseptičku tekućinu za ispiranje usta. Vaš ortodont će vam dati detaljne upute o tome kako njegovati svoje mini implantate i održati zdrav osmijeh tijekom cijelog tretmana.

Potencijalni rizici i komplikacije

Iako su miniimplantati općenito sigurni i učinkoviti, postoje neki potencijalni rizici i komplikacije kojih morate biti svjesni, kao što su:

  • Labavljenje ili otkazivanje miniimplantata (javlja se u 10-20% slučajeva)
  • Iritacija ili upala mekog tkiva oko miniimplantata
  • Oštećenje korijena zuba ili živaca tijekom postavljanja (rijetko)

Vaš ortodont će pažljivo pratiti vaš napredak i riješiti sve probleme koji se mogu pojaviti tijekom vašeg liječenja.

Je li tretman mini-implantatom pravi za vas?

Ako imate složen ortodontski slučaj ili vam je rečeno da ćete možda trebati operaciju čeljusti kako biste ispravili zagriz, mini implantati mogu biti izvrsna alternativa. Naši iskusni ortodonti procijenit će vaše specifične potrebe i odrediti je li liječenje miniimplantatima najbolja opcija za vas.

Učinite prvi korak prema zdravom, lijepom osmijehu kakav zaslužujete. Obratite se našem ljubaznom timu danas kako biste zakazali konzultacije i saznali više o tome kako miniimplantati mogu poboljšati vaš ortodontski tretman.

Budite u toku s našim novostima. Prijavite se na newsletter.

Koristit ćemo Vašu email adresu samo za slanje newslettera. Pročitajte Pravila Privatnosti.