Savjeti

Retencija

Što su retaineri?

Retainer je mobilna naprava koji drži i održava Vaše zube u određenom položaju nakon ortodontskog liječenja. Kada se uklone bravice, zubi će se htjeti vratiti na poziciju koju su imali prije liječenja. Retainer će zadržati Vaše zube u njihovom trenutnom položaju kako bi se spriječilo njihovo vraćanje u prvobitni položaj. Retaineri su individualni i prilagođeni ustima svakog pacijenta i bitni su u osiguravanju da Vaš osmijeh nakon 20 godina izgleda kao na dan kad ste skinuli fiksni aparatić.

Koji je proces izrade?

Retaineri su napravljeni nakon što se uzme otisak zubi u njihovom trenutnom položaju. Ovisno o tipu retainera, možemo ga napraviti u vrlo kratkom roku ili kroz tjedan dana.

Koje vrste retainera su dostupni?

Postoji nekoliko različitih vrsta retainera, svaki sa drugačijom funkcijom. Dr. Ana Parčina će s Vama razgovarati o različitim opcijama prije nego što skinete aparatić i preporučiti Vam najbolji retainer koji će zadovoljiti vaše specifične potrebe.

Prozirni retaineri

Prozirni retaineri su najčešći i najtraženiji tip retainera. Izrađuju se istog dana kada ste skinuli aparatić. Plastični materijal je formiran prema gipsanom modelu zubi. Ova vrsta retainera je manje vidljiva i isplativiji ako ga treba zamijeniti. Zamjenski retaineri također se mogu izraditi u najkraćem mogućem roku u našoj ordinaciji, što osigurava minimalno pomicanje zubi za vrijeme izrade novog retainera.

Održavanje retainera

Retainere ćete nositi cijelo vrijeme nakon završetka Vašeg ortodontskog liječenja. Treba ih ukloniti samo kada jedete, pijete ili se bavite sportom. Dr. Ana Parčina će redovito kontrolirati promjene na Vašim zubima te Vas obavijestiti nakon što završi prvo razdoblje retencije. Od tog trenutka ćete retainer morati nositi samo noću. Retainere trebate čistiti toplom (ne vrućom) vodom te četkicom i pastom za zube. Tijekom dana, retainere čuvajte u čvrstom kućištu, na sigurnom i suhom mjestu.

Zamjenski retaineri

Ako izgubite ili polomite retainer, odmah nam se javite. Što duže vremena ne nosite retainer, to je vjerojatnije da će Vam se zubi pomaknuti. Za Vas ćemo napraviti nove retainere koji odgovaraju Vašem trenutnom stanju, iz novih otisaka. Ako imate dodatnih pitanja vezanih uz retainere, slobodno nam se obratite.