PARODONTOLOGIJA

Što je parodontitis?

Parodontitis infekcija je potpornih struktura zuba uključujući zubno meso i kost oko zuba. Uzrokuju ga bakterije koje se nakupljaju na zubima i desnima. Kako parodontitis napreduje, Vaši zubi i okolna potporna kost mogu biti oštećeni. Međutim, ako se parodontitis liječi rano i održava pravilna oralna higijena, oštećenja se mogu usporiti i djelomično zaustaviti.

Koje su faze parodontitisa?

Parodontitis započinje kao upala desni koja se s vremenom pogoršava.

Upala zubnog mesa (gingivitis)

Parodontitis započinje upalom zubnog mesa poznatom kao gingivitis. Jedan od prvih znakova gingivitisa je krvarenje zubnog mesa tijekom četkanja zuba ili korištenja zubnog konca.

Mogli biste primijetiti i promjenu boje na zubima uzrokovanu nakupljanjem zubnog plaka. Plak je nakupina bakterija i ostataka hrane na zubima. Iako su bakterije uvijek prisutne u Vašim ustima, one postaju štetne tek kad im uvjeti omoguće povećano umnažanje. To se događa ako se zubi ne četkaju na pravilan način i redovito uz korištenje zubnog konca.

Rana parodontna bolest

U ranim fazama parodontitisa desni se povlače i stvaraju se mali džepovi između desni i zuba. U džepovima se nalaze štetne bakterije. Vaš se imunološki sustav pokušava boriti protiv infekcije, a Vaše se zubno tkivo počinje povlačiti. U ovoj fazi moguće je primijetiti krvarenje tijekom četkanja zuba i čišćenja koncem.

Napredna parodontna bolest

U uznapredovaloj bolesti, vezivno tkivo koje drži zube na mjestu počinje propadati. Zubno meso, kosti i drugo tkivo koje podupire vaše zube uništeno je. U slučaju uznapredovalog parodontitisa, mogli biste osjetiti jaku bol tijekom žvakanja, jak zadah iz usta, neugodan okus u ustima te primijetiti pomičnost zuba.

Koji su simptomi parodontitisa?

Simptomi ovise o stadiju bolesti, ali općenito uključuju:

 • desni koje krvare kad operete zube ili očistite koncem
 • zadah
 • neugodan okus u ustima
 • promjene u položaju zuba ili labavi zubi
 • povlačenje desni
 • crvene, osjetljive ili natečene desni
 • nakupljanje plaka ili kamenca na zubima
 • bol prilikom žvakanja
 • gubitak zuba

Simptomi u ranim fazama parodontitisa često nisu vrlo uočljivi. Vjerojatno će ih prvi istaknuti Vaš stomatolog.

Što uzrokuje parodontitis?

Zdravi ljudi obično u ustima imaju stotine različitih vrsta bakterija. Većina ih je potpuno bezopasna. Kada ne čistite zube svaki dan pravilno, bakterije se umnažaju i nakupljaju se na zubima.

Parodontitis je obično uzrokovan lošom zubnom higijenom. Kada ne perete zube i ne čistite na teško dostupnim mjestima u ustima, događa se sljedeće:

 1. Bakterije u ustima se množe i tvore zubni plak.
 2. Ako plak ne uklonite četkanjem, bakterije s vremenom talože minerale unutar plaka.
 3. Ovo ležište minerala poznato je kao kamenac, koji će potaknuti veći rast bakterija prema korijenu zuba.
 4. Imunološki odgovor vašeg tijela na ovaj rast bakterija dovodi do upale u desnima.
 5. Pričvršćivanje desni za korijen zuba s vremenom se narušava, a između zubnog mesa i korijena može se stvoriti parodontalni džep (procjep).
 6. Štetne anaerobne bakterije koloniziraju se u džepu i množe se, oslobađajući toksine koji mogu oštetiti zubno meso, zube i druge koštane strukture.

Uz to, određeni čimbenici povećavaju rizik od parodontitisa, uključujući:

 • pušenje, koji je jedan od najvećih čimbenika rizika za parodontitis
 • dijabetes tipa 2
 • pretilost
 • hormonalne promjene u žena, što desni može učiniti osjetljivijima
 • stanja koja utječu na vaš imunološki sustav, poput HIV-a ili leukemije
 • lijekovi koji smanjuju protok sline u ustima
 • genetika
 • loša prehrana, uključujući nedostatak vitamina C.

Kako se dijagnosticira parodontitis?

Ştomatolog može otkriti znakove parodontitisa u ranoj fazi tijekom rutinskog pregleda zuba. Zbog toga je važno redovito posjećivanje stomatologa.

Koje su komplikacije parodontitisa?

Ako se parodontitis ne liječi, potporne strukture zuba znatno su oštećene čime se razina kosti oko zuba smanjuje te zubi postaju pomični. Oni mogu zahtijevati vađenje ili u uznapredovalim slučajevima mogu spontano ispasti.

Kako se liječi parodontitis?

Tretman je usmjeren na profesionalno uklanjanje mekih i tvrdih naslaga na zubima uz dubinsko čišćenje parodontnih džepova. Uspjeh terapije moguć je jedino uz provođenje detaljne oralne higijene, odnosno četkanje zuba, korištenje zubnog konca i/ili interdentalnih četkica i korištenje vodica za ispiranje usne šupljine.