LJUSKICE ZA ZUBE

Što su zubne ljuskice?

Zubne ljuskice tanke su ljuske u boji zuba koje se cementiraju na prednju površinu zuba radi poboljšanja njihovog izgleda. Često se izrađuju od keramike ili kompozita te se trajno lijepe na zube.

Mogu se koristiti za liječenje niza estetskih problema uključujući sitne, oblikom ili bojom neodgovarajuće zube.

U određenim slučajevima moguće je izraditi samo jednu ljuskicu, no preporuka je izraditi između četiri ili šest ljuskica kako bi se stvorio ujednačen i simetričan osmijeh.

Koje su vrste ljuskica?

Ljuskice nisu isto što i implantati ili krunice. Ljuskice prekrivaju isključivo prednju površinu zuba. S druge strane, implantati zamjenjuju potpuni nedostatak zuba, dok krunice u potpunosti pokrivaju postojeći zub.

Zubne ljuskice najčešće se izrađuju od keramike.

Kod tradicionalnih zubnih ljuskica priprema uključuje brušenje strukture zuba, odnosno zubne cakline koje je potpuno bezbolno, a nužno za stvaranje ležišta za buduće ljuskice.

Koje su prednosti zubnih ljuskica?

Najveća korist ljuskica poboljšanje je izgleda Vaših zuba, dajući svjetliji i ujednačeniji osmijeh. Zubne ljuskice često se koriste za liječenje sljedećih estetskih pojava:

  • promijenjena ili neujednačena boja zuba koja se ne može ispraviti izbjeljivanjem
  • zubi manji od prosjeka
  • šiljasti ili neobično oblikovani zubi
  • otkrhnuti zub ili postojanje napuknuća u caklini
  • razmak između zuba

Ovisno o vrsti ljuskica te uz pravilnu njegu i provođenje oralne higijene rezultat terapije ljuskicama može trajati i preko 10 godina.