LINGVALNI APARATIĆI

Tehnologija zubnih aparatića je prošla dug put i sada postoji mnogo vrsta koje možete odabrati. Lingvalni aparatić, jedan od novijih oblika ortodontskog aparatića, pokazao se popularnim kod osoba koje najčešće iz profesionalnih razloga nisu u mogućnosti nositi klasični fiksni ortodontski aparat.

Što su lingualni aparatići?

Već znate za klasične ortodontske fiksne aparate smještene na prednjem dijelu zuba. Ono što razlikuje lingvalne ortodontske aparatiće je u njihovom smještaju na stražnjem dijelu zuba. Lingvalni ortodontski aparatići su praktički nevidljivi, a to je glavni razlog zbog kojeg ih klijenti odabiru. To djelomično objašnjava zašto su oni češći među odraslima nego djecom. Još jedna prednost je ako svirate puhački instrument ili se bavite sportom, lingvalni aparati Vam olakšavaju te aktivnosti u odnosu na klasični ortodontski aparatić.

 

Jesu li lingvalni aparatići pravi odabir za Vas?

Svatko ne može nositi lingvalni aparatić i postoje neki izazovi povezani s nošenjem istih, do kojih ne dolazi kod klasičnih ortodontskih aparatića. Prije svega, zubi moraju biti dovoljno dugi da osiguraju dovoljno prostora za lijepljenje bravica s unutarnje strane zuba; dakle, lingvalni ortodontski aparatići možda neće biti prikladni kod djece ili nekoga s posebno malim zubima. Također, ne možete nositi lingvalne bravice ako imate tešku anomaliju zagriza.

Na lingvalne aparatiće možda ćete se teže naviknuti nego na tradicionalne bravice, jer pozicioniranje jezika utječe na vaš izgovor. Isprva, može se dogoditi da teško gutate bez upotrebe jezika (stavljanjem jezika između zuba pri gutanju), a razgovor je pomalo otežan. Također, guranje zubi jezikom može uzrokovati dodatne probleme. Možda ćete morati svjesno vježbati gutanje bez dodirivanja zubi jezikom.

Ponekad je cjelokupno vrijeme liječenja lingualnim aparatićem duže nego kod tradicionalnih aparata, ali to ovisi o odluci naše dr. Parčine te o Vašoj brizi o zubima i bravicama tijekom nošenja. Morate biti još marljiviji oko čišćenja zubi, jer postavljanje lingualnih bravica otežava provjeru jeste li četkanjem očistili sve komadiće hrane.

 

Čišćenje zubi s lingvalnim bravicama

Održavanje zubi je važno, bez obzira na vrstu bravica. Hrana se lako zaglavi u bravicama i žicama i može uzrokovati stvaranje plaka i propadanje zuba. Četkanje nakon svakog obroka, pazeći da svaki četkani zub očistite iznad i ispod bravica, je nužno. Budući da su lingvalni aparatići sa zadnje strane Vaših zubi, obratite posebnu pozornost na četkanje. Četkica za zube s uskim vrhom olakšati će pristup stražnjem dijelu zuba.

 

Koja je glavna prednost lingualnih aparatića?

Prednost je uglavnom estetska. Ako razumijete probleme i spremni ste uložiti napor potreban za nošenje lingvalnih aparata, razgovarajte s našom ortodonticom kako biste utvrdili je li to ispravan odabir za Vas.