FIKSNA ORTODONCIJA

Fiksni aparatići za zube

Ako imate nepravilne zube i/ili nepravilan zagriz, postoje različite vrste ortodontskih naprava koje Vam mogu pomoći u ispravljanju zuba i zagriza.

 

Prvi pregled

Prije početka terapije, dr. Ana Parčina postavit će Vam pitanja o vašem zdravlju, provesti klinički pregled, uzeti otiske zuba, fotografirati vaše lice i zube te vas uputiti na snimanje rendgenske snimke zuba (ortopan) i glave (kraniogram). Na temelju analize prikupljenih podataka izrađuje se odgovarajući plan liječenja.

Fiksni aparatic za zube

 

Kako fiksni aparatići rade?

U cijelosti, aparatić djeluje primjenom kontinuirane sile tijekom određenog vremenskog razdoblja kako bi se zubi polako pomicali u određenom smjeru. Kako se zubi pomiču, kost mijenja oblik.

 

Aparatić se sastoji od sljedećih komponenti:

Bravice su mali kvadratići koji se lijepe izravno s prednje strane svakog zuba specijalnim ortodontskim ljepilima. Bravice se ponašaju kao ručke, držeći žice koje pokreću zube. Postoji nekoliko vrsta bravica, metalne, keramičke ili plastične u boji zuba, koje se često biraju jer su manje očite. Ponekad su bravice učvršćene na stražnjem dijelu zuba, kako bi ih se sakrilo od pogleda.

Ortodontske trake su od nehrđajućeg čelika, prozirni ili boje zuba koji se cementiraju na zube pomoću dentalnih vezivnih sredstava. Omotavaju oko svakog zuba kako bi osigurali sidro za bravice. Prozirne trakice ili one u boji zuba estetski privlačnije opcije, ali su skuplje od nehrđajućeg čelika. Ne koriste se kod svih pacijenata. Za neke pacijente dovoljne su samo bravice i gumice.

Žice se pričvršćuju na bravice i djeluju kao vodilje prilikom kretanja zubi. Žice mogu biti izrađene od metala te obojane u boju zuba.

Gumice su male omče ili fine žice koje drže ortodontske žice i bravice zajedno. Mogu biti prozirne, metalne ili obojene.

Opruge se mogu postaviti na žice između bravica kako bi se gurnula, povukla, otvorila ili zatvorila mjesta između zuba.

Elastične ili gumene trake pričvršćuju se na kuke na bravicama i nose se između gornjih i donjih zuba na različite načine. Pritisak pomiče gornje zube prema donjim zubima kako bi postigli savršeno prianjanje pojedinačnih zubi.
Headgear je naprava koja se koristi za pomicanje gornjih kutnjaka natrag čime se ispravlja zagriz i stvara se prostor za ostale zube. Sastoji se od unutarnjeg metalnog dijela u obliku potkove koji ulazi u usta, pričvršćena na bukalne cijevi, i vanjskog dijela koji se proteže oko vanjske strane lica.
Novije “mini-bravice”, koje su mnogo manje od tradicionalnih bravica, mogu biti opcija za neke. Postoji još jedna metoda ispravljanja zubi koja koristi uklonjive plastične udlage koji se mogu koristiti kad zubi nisu previše nagurani. S našom dr. Parčinom ćete razgovarati o različitim vrstama bravica i odrediti koja bi mogla biti najbolja opcija za Vašu situaciju.

 

Koliko dugo moram nositi fiksni aparatić?

Vrijeme potrebno za nošenje aparatića varira od osobe do osobe, ovisno o ozbiljnosti problema, dostupnog prostora u ustima, udaljenosti koju zubi moraju proći, zdravlje zubi, desni i potporne kosti te koliko pažljivo pacijent slijedi upute. U prosjeku, nakon što se aparatić postavi, obično se nosi od jedne do tri godine. Nakon uklanjanja bravica, većina pacijenata će morati nositi držač (retainer) cijelo vrijeme prvih dva do šest mjeseci, nakon toga samo po noći.

 

Koliko često ću trebati posjećivati ortodonta tijekom liječenja?

Naša dr. Parčina obavljat će kontrolne preglede svakih 4 do 8 tjedana, kako bismo bili sigurni da bravice imaju stalni pritisak na zube. Za osiguranje stalnog pritiska na zube, dr. Ana Parčina će napraviti prilagodbe žica, opruga ili gumica.

 

Hoće li nošenje fiksnog aparatića biti bolno?

Neke od prilagodbi koje dr. Parčina može napraviti na vašem aparatiću može uzrokovati bol ili neugodnost u ustima. Prema potrebi, možete uzimati lijekove protiv bolova. Ako nakon prilagodbe aparatića osjećate jaku bol, kontaktirajte nas.

 

Utječe li dob na uspješnost liječenja?

Mehanički postupak koji se koristi za pomicanje zuba pomoću fiksnog aparatića isti je u bilo kojoj dobi. Stoga su prednosti ortodontskih tretmana dostupne i djeci i odraslima koji žele poboljšati svoj izgled i zagriz. Glavne razlike između tretmana u odraslih i djece su da određene korekcije u odraslih mogu zahtijevati više od samog fiksnog aparatića, a liječenje može potrajati i dulje jer kosti odraslih više ne rastu.

NAŠI REZULTATI